Foto: TT

Kaffe kan stoppa bröstcancer-återfall

Publicerad

Ny forskning i Lund visar att kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer. – Studien visar att de som drack minst två koppar kaffe om dagen hade mindre tumörer och lägre andel hormonberoende tumörer, säger Ann Rosendahl, en av forskarna vid Lunds Universitet.

Flera forskningsstudier har visat att kaffe har en skyddande effekt mot bröstcancer. Men nu visar en ny studie i Lund att kaffe hämmar tillväxten av tumören och minskar risken för återfall hos kvinnor som fått diagnosen bröstcancer.

Studien har publicerats i tidskriften Clinical Cancer Research och är en uppföljning av de resultat som forskarna kom fram till för två år sedan och är gjord vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, i samarbete med forskare i England. Underlaget för den har utökats och 1.100 patienter ingår. De har alla fått diagnosen bröstcancer och närmare hälften av dem har behandlats med läkemedlet tamoxifen.

För de som kombinerade läkemedlemedelsbehandlingen med kaffe minskade risken påtagligt.

Forskarna har i cellstudien tittat närmare på två ämnen som vanligtvis finns i det kaffe som vi dricker i Sverige, koffein och koffeinsyra.

Bröstcancercellerna reagerade på de här ämnena med minskad celldelning och en ökad celldöd, inte minst i kombination med tamoxifen. Det visar att de här ämnena har en påverkan på bröstcancercellerna och stänger av signalvägar som cancercellerna behöver för att växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.