Källa: Assange får asyl i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Wikieaks grundare Julian Assange kommer att få asyl i Ecuador, uppger en källa i Ecuadors regering till den brittiska tidningen The Guardian.

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London, där han sökt politisk asyl, sedan den 19 juni efter att den brittiska Högsta domsolen beslutat att han ska utlämnas till Sverige för att förhöras om sexbrott.

Assange har hela tiden hävdat att han kommer skickas vidare från Sverige till USA, där han fruktar att dömas till döden.

Julian Assange – teckenspråk

Enligt The Guardian har president Rafael Correa nu gått med på att ge Wikileaksgrundaren asyl i Ecuador. Men det är oklart om uppgifterna stämmer. Flera andra källor har uttryckt i medier att ett sådant beslut inte alls ska ha fattats.

Om han nu beviljats asyl kommer det att bli svårt för det svenska rättsväsendet att få tag i honom eftersom Sverige och Ecuador saknar utlämningsavtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange – teckenspråk

Mer i ämnet