Foto: TT

Katalonien vill ha självständighet men inte i dag

Publicerad

Den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont sade i ett tal igår kväll att han inte utropar självständighet just nu. I stället efterfrågar han dialog med Spanien.

– Vi är alltid redo för samtal, säger Carles Puigdemont.

Den katalanska regionpresidenten sa under sitt tal i det regionala parlamentet att han vill följa folkets vilja och att han vill utropa självständighet  men inte i dag. Han sa att han har mandat att göra det men att han först vill utforska möjligheterna till internationell medling mellan Katalonien och Spanien.

Spanska regeringen kräver svar

Spaniens regering har sagt att de ser Puigdemonts tal som en underförstådd självständighetsförklaring som de avfärdar. På en presskonferens idag krävde permiärminister Mariano Rajoy besked från Katalonien. Har de utropat självständighet eller inte?

– Det här är det allvarligaste i Spaniens demokrati på väldigt många år, sedan statskuppen 1981, säger SVT Nyheters utrikesreporter Lars Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.