Foto: SVT

Kommuner köpte vägsalt för 15 miljoner

Publicerad
Många av landets kommuner får vilseledande, ibland rentav falska, fakturor – och betalar. Det visar en genomgång som Uppdrag Granskning har gjort.

Uppdrag granskning har begärt ut och gått igenom tusentals fakturor som betalats av svenska kommuner, landsting och myndigheter mellan 2012 och 2016. Enligt genomgången har 281 av 290 kommuner betalat vilseledande fakturor till företag. Pengarna har gått till företag som finns med på de två största varningslistorna för oseriösa företag som står bakom olika typer av så kallade bluffakturor.

Allt har betalats med skattepengar, totalt 88 448 617 kronor.

15 miljoner till issmältningsmedel

Bland annat har svenska kommuner och kommunala bolag under fem års tid lagt 15 miljoner kronor på att köpa issmältningsmedel. Uppdrag granskning avslöjar att medlet i själva verket är helt vanligt vägsalt, som borde ha kostat 100 000 kronor att köpa in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer