Foto: SVT

”Kommunerna ska inte bli huvudmän till specialskolorna”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelade idag att de inte går vidare med Skolmyndighetsutredningens förslag att lägga ned SPSM. Regeringen går inte heller vidare med förslaget att några kommuner ska bli huvudmän för specialskolorna.

– Regeringen vill inte gå vidare med förslaget om att byta huvudman för specialskolorna. Det är heller inte aktuellt att överföra huvudmannaskapet för specialskolorna från staten till de kommuner som skolorna ligger i, säger Helene Öberg, (MP) som är statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin.

I mars 2017 beslutade regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att göra en bred översyn av ansvarsfördelningen och organiseringen av myndigheterna på skolområdet. Regeringens syfte var att skapa en mer effektiv myndighetsstruktur som kunde bidra till en bättre skola. Utredningen har namnet: 2017 års Skolmyndighetsutredning.

Teckenspråksvärlden

I juni 2018 lämnades utredningen samt utredningens förslag till regeringen. Några förslag handlade om Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och specialskolorna. Förslagen handlar bland annat om att Specialpedagogiska skolmyndigheten ska läggas ner (och att en egen statlig myndighet för specialskolorna ska bildas), samt att de sex kommuner, där SPSM:s skolor finns, ska bli huvudmän för specialskolorna.

På torsdagen meddelade Helene Öberg (MP), som är statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin, att regeringen inte går vidare med utredningens förslag gällande SPSM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet