Foto: Johan Nilsson TT/ Jimmy Hertzman

Kraftig minskning av humlor

Uppdaterad
Publicerad

Humlorna i Sverige har minskat kraftigt. De har svårare att hitta mat när åkermarker för matproduktion till människor tar allt mer plats. Vårens väder kan ha påverkat också.

Hur mycket humlor det blir från år till år kan variera. Men över en längre tid har humlorna minskat kraftigt.

– Under 1900-talet har det varit en dramatisk minskning i mångfalden av humlor. Kanske inte så stora minskningar av själva antalet humlor, men däremot har mångfalden av humlearter minskat kraftigt, säger Lina Herbertsson som är doktorand och har forskat på humlor vid Lunds universitet.

En av orsakerna till att humlorna minskat är dagens storskaliga jordbruk.

– Det finns till exempel inte lika mycket rödklöver för humlorna. Vi odlar rödklöver för vi är ute efter mat till djuren och skördar flera gånger per sommar och då hinner det inte bli blommor till humlorna.

Totalt finns ett fyrtiotal humlearter i Sverige och deras funktion är viktig för oss.

– Om vi inte hade humlor, solitära bin, honungsbin och blomflugor så hade vi definitivt fått mindre frukt och bär, de gör oss en tjänst. Utan dom hade det blivit tråkigare somrar, mindre jordgubbar, plommon, smultron och blåbär, säger Lina Herbertsson.

Men det finns konkreta saker man kan göra själv för att stoppa minskningen av humlor. Ta en paus till exempel och inte ha det så städat i sina trädgårdar.

– I stället för att klippa gräsmattan en extra gång så kan man ta en kopp kaffe och i stället låta klövern blomma lite längre, säger Lina.

Att ha blommor i trädgården hjälper också humlorna. Att ha blommor i olika färger, storlek och utseende gynnar humlorna och andra pollinerande insekter och se gärna till att det finns något som blommar hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.