Kraftig ökning av kokain i Sverige

Publicerad

Bruket av kokain ökar kraftigt, enligt Rättsmedicinalverket. Kokain har med åren blivit vanligare, billigare och renare, enligt polisen och tullen.

År 2018 gjorde polisen över 3 700 beslag. Innan 2012 var antalet beslag under 1 000 per år. Tullens beslag av kokain ligger nu på 250-350 per år. Före 2012 var det under 100 tullbeslag varje år.

Dödsfall till följd av kokain ensamt eller som bidragande orsak ökar kraftigt, även om det är från en låg nivå. År 2018 var antalet kokainrelaterade dödsfall 20, efter att fram till 2016 ha legat på något enstaka dödsfall per år.

Missbruket har bytt miljö

Kokain var tidigare en dyr partydrog som främst var förknippad med innekrogar i storstäderna. Nu har missbruket hittat nya miljöer och nått de allra minsta kommunerna, enligt Rättsmedicinalverket (RMV).

– Från att ha missbrukats på krogen där personen kunnat få snabb hjälp om den kollapsat av en överdos, är det personer som är ensamma och hittas avlidna hemma, säger toxikologen och professorn Robert Kronstrand vid RMV.

– Kokain är ingen ofarlig drog, den kan överdoseras och man kan dö, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer