Foto: TT/Pressbild

Kraftig prishöjning för att få hörapparat föreslås i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

I nästa vecka kommer politikerna i region Kronoberg att lägga förslag om en kraftig höjning för utprovning av hörapparat, från dagens 350 kronor till 1050 kronor. Det berättar SVT Nyheter Småland.

Det här är en av planerade höjningar av taxorna inom sjukvården i region Kronoberg, säger Mikael Johansson (M), som är regionstyrelsens ordförande.

– Bland annat kommer vi att höja taxan för dem som uteblir från ett bokat besök. Här ingår även taxehöjningen vid utprovning av hörapparat. Det här beror på att vi behöver öka våra intäkter. Vi har en prekär situation när det gäller ekonomin inom regionen, vi ser över många olika utgifter och då är detta en sak, säger Johansson till SVT Nyheter Småland.

HRF kritiska

Gudrun Rydh i Hörselskadades riksförbund i Växjö är starkt kritisk till höjningen.

– Problemet är att väldigt många kommer att avstå att prova ut en hörapparat för väldigt många har inte råd att lägga 1050 kronor. Jag förstår inte varför man ska ”straffa” de hörselskadade med en sådan här stor höjning, säger hon.

Även förbundsordförande Mattias Lundekvam är kritisk och tycker att politikerna i region Kronoberg sparar in på fel saker.

– Det här med avgifter för hjälpmedel blir ett stort lapptäcke, där man i stället för att titta på vad som är rimligt och vad som är en motiverad nivå, så sätter man siffror på ett papper för att få i hop budgeten. Vi tycker att man borde ha en djupare analys än så, säger Mattias Lundekvam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet