Foto: SVT

Kritik mot arbetsmiljön på Östervångskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar facket om missförhållanden på Östervångskolan, skriver Sydsvenskan Malmö. Fackförbundet ST säger till Sydsvenskan Malmö att det handlar om en skolledning som letar fel på medarbetare och anställda som är rädda för repressalier om de uttrycker kritik. Enligt Östervångsskolan rektor arbetar skolan hårt för att få en så bra arbetsmiljö som möjligt.

För drygt fem år sedan flyttade Östervångsskolans verksamhet till nybyggda lokaler vid Tunaskolan. Men flytten blev inte den nystart som många hade hoppats på, skriver Sydsvenskan Malmö. Redan 2019 skickade fyra arbetsmiljöombud en skrivelse till ledningen för den specialpedagogiska skolmyndigheten, där det påtalades stora brister på skolan.

– Vi bad om åtgärder. Men ingenting har hänt, säger Linn Öhman, lokal styrelseordförande för fackförbundet ST som representerar ett fyrtiotal medlemmar på Östervångsskolan, till Sydsvenskan Malmö.

Teckenspråksvärlden

Hon berättar för tidningen om en arbetsplats med tystnadskultur, där ledningen ofta letar fel på medarbetarna och påtalar brister i undervisningen.

Enligt fackförbundet ST är personalomsättningen hög. Många anställda har lämnat skolan under de senaste ett och ett halvt åren, skriver Sydsvenskan Malmö.

Enligt Östervångsskolan rektor Ann Holmström arbetar skolan hårt för att få en så bra arbetsmiljö som möjligt. Hon uppger för Sydsvenskan Malmö att endast fyra anställda har slutat på skolan hittills i år.

– Däremot har vi utökat personalstyrkan kraftigt. Vi har gått från att vara 65 till 81, säger Ann Holmström till Sydsvenskan Malmö.

Östervångsskolan

2016 flyttade Östervångsskolans verksamhet till nybyggda lokaler vid Tunaskolan. Här går nu ett åttiotal döva eller hörselnedsatta elever, från förskoleklass till årskurs tio, som kommer från hela Skåne, Blekinge län, Kronobergs län och Kalmar län.

Den statliga skolan har en tvåspråkig inriktning, teckenspråk och svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet