Foto: TT

Kritik mot KI i Macchiarini-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet (KI) kan inte helt frias från ansvar för operationerna på Karolinska universitetssjukhuset där Paolo Macchiarini gav tre patienter syntetiska luftstrupar. Dessutom anställdes skandalkirurgen och fick sin anställning förlängd under olämpliga former, visar den externa granskningen av KI:s agerande kring skandalkirurgen.

Macchiariniaffären kan vara Sveriges största medicinska skandal. Utredningen, som utförts av den tidigare rikspolischefen Sten Heckscher tillsammans den finländske professorn Carl Gahmberg och författaren Ingrid Carlberg är mycket hård i sin kritik.            

Den externa granskningen konstaterar att Macchiarini knappast hade anställts om KI hade gjort en bättre bakgrundskontroll eftersom han hade anmärkningsvärt negativa referenser från flera tidigare arbetsgivare.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

Jag har aldrig sett maken till negativa referenser vid en rekrytering, säger Sten Heckscher.

Han säger bland annat att Macchiarini inte bedömts som kompetent för en professur i Florens. Bland annat på grund av oriktiga uppgifter i sitt CV.

Den internationellt erkände italienaren Paolo Macchiarini värvades av Karolinska Institutet och ansågs vare en supervärvning. Men under 2011 och 2012 utförde Macchiarini tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

Macchiarini misstänks bland annat för att ha bluffat med sina forskningsresultat och för att ha utfört experimentella transplantationer på människor utan nödvändig etikprövning och utan att metoden först prövats på djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

Mer i ämnet