Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ser stora möjligheter med det här projektet, säger Jonas Beskow. (Teckenspråk och svenskt tal finns i videon.) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

KTH vill skapa en AI-avatar som översätter text till teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

I veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk diskuteras AI och teckenspråk. Vi har även besökt Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

Vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) pågår ett projekt, där man försöker skapa avatarer som kan översätta texter till teckenspråk. För projektet har högskolan anställt två doktorander.

– Vi tycker att det är viktigt att teckenspråket får samma förutsättningar som talade språk att hänga med i utvecklingen, säger Jonas Beskow, professor i talkommunikation vid Kungliga tekniska högskolan (KTH).

15 minuter på Teckenspråk

Komplicerat att få AI att förstå teckenspråk

Johanna Mesch, professor i teckenspråk vid Stockholms universitet, deltar också i AI-projektet. Hon säger att det finns många utmaningar med att få AI att förstå teckenspråk.

– Teckenspråket består av så många delar, som till exempel teckenrummet och handformer.

I videon berättar Johanna Mesch mer om vilka utmaningar som finns för att få AI att förstå teckenspråk.

Rättelse av taltolkning i programmet

Programmet taltolkas direkt vid inspelningen i studion, men i efterhand vill vi förtydliga ett citat av Johanna Mesch som sägs vid 02:10 i programmet på SVT Play.

Rätt översättning:

”Det här området kallas språkteknologi. Språkteknologi innebär språkcentrerad AI. AI är ju ett brett område men här handlar det om språkspecifik AI.”

Befintlig tolkning:

”Det här kallas för språkmetodik… och språkmetodik.. där är ju AI centralt. Jag menar, AI är ju nånting som finns överallt, i väldigt många områden men just då kring språk.. handlar det då om språkmetodik.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet