Foto: Hasse Holmberg/TT

Lägenheter köps – hyrs sedan ut dyrt på nätet utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hyr ut lägenheter under kortare perioder utan tillstånd via tjänster som Airbnb eller Blocket,
enligt jurister och organisationer som TT har varit i kontakt med.

Antalet fall i Sveriges åtta hyresnämnder som gäller brott mot lagen om upplåtelse av lägenhet i andra hand har ökat från 148 mål år 2013 till 191 mål under förra året.                

75 procent av korttidsuthyrningarna har skett utan bostadsrättsföreningens tillstånd, enligt en studie av Fastighetsägarna Stockholm, som tillfrågat 2 500 bostadsrättsföreningar i länet.

I en undersökning har branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm gått ut till styrelserna i 2 500 bostadsrättsföreningar i länet och frågat dem om deras inställning till korttidsuthyrningar.

Av 662 svarande är endast 5 procent positiva till korttidsuthyrningar. 62 procent tillåter inte korttidsuthyrningar, vilket är en högre siffra än de 40 procent som inte tillät uthyrningar när undersökningen gjordes 2015.

75 procent av de uthyrningar som har gjorts har skett utan föreningens tillstånd.

Nära 40 procent av de svarande upplever att de korttidsuthyrningar som man har haft i föreningen har fungerat dåligt mot endast 16 procent som tycker att det har fungerat bra.

Drygt hälften av bostadsrättsföreningarna svarar att det har förekommit klagomål från grannar vid korttidsuthyrningar.

Källa: Fastighetsägarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer