Lagförslag om gravfrid vid Estonia ut på remiss

Uppdaterad
Publicerad

Sedan de nya uppgifterna om hålet i M/S Estonias skrov uppdagades har regeringen undersökt hur man ska ändra lagen om gravfrid som vilar över fartyget. Nu skickar regeringen ut en lagändring på remiss.

Förslaget innebär att dykningar vid vraket skulle kunna bli möjliga, så länge de görs i syfte att utreda förlisningen, meddelade inrikesminister Mikael Damberg på torsdagen.

Estonias vrak har sedan förlisningen 1994 varit skyddat under gravfridslagen, vilket innebär ett förbud mot dykningar, bärgningar och andra aktiviteter vid platsen.

Estonia – teckenspråk

Efter att dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” sändes i Kanal 5 i höstas har haveriutredningsmyndigheterna i Estland och Finland bedömt fyndet. Nu är bedömningen klar, och förslaget om en ändring i gravfridslagen skickas på remiss.

Remisstiden är fyra veckor, och ambitionen är att lagändringen ska träda i kraft den 1 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estonia – teckenspråk

Mer i ämnet