Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Långt till jämställdhet i Försvaret

Publicerad

Det kommer att dröja ända till 2032 innan var tionde yrkesofficer i Sverige är kvinna. Det visar SVT Nyheters granskning av jämställdheten i Försvarsmakten.

Knappt 7 procent av yrkesofficerarna är kvinnor. Resten, 93 procent, är män. För drygt tio år sedan, utgjorde kvinnorna 4,5 procent av det totala antalet yrkesofficerare.

Antalet officerare per grad och kön. Källa: Försvarsmakten, SVT Foto: SVT Design

– Vi måste tyvärr konstatera att Försvarsmakten inte fullt ut lyckats nå ut till våra målgrupper om vad det innebär att vara soldat och officer, säger Patrick Wallberg, stabschef vid Försvarets personalavdelning.

Utvecklingen sedan 2006 baserat på siffror från Försvarsmakten. Prognosen är en statistikbearbetning av Lotta Sima/SVT. Foto: SVT Design

SVT Nyheters undersökning visar att det är glest med kvinnliga militärer i toppen av Försvarsmakten. Det blir dessutom glesare ju högre man kommer. De kvinnliga militärerna finns främst i de lägre officersgraderna som kapten, löjtnant och sergeant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer