Foto: Lika Unika

Lika Unika läggs ned

Publicerad

Beslutet att avveckla verksamheten fattades vid ett extra årsmöte på måndagen. Förbunden framhåller att beslutet fattats för att det finns behov av att förnya formerna för samarbete, skriver organisationen på sin hemsida.

Enligt Dövas Tidning är anledningen att tre av de fem medlemsorganisationerna; Förbundet Sveriges Dövblinda, Hörselskadades Riksförbund och Synskadades Riksförbund, har ansökt om utträde. Kvar blir bara två: Sveriges Dövas Riksförbund och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. Om en paraplyorganisation ska kunna finnas kvar och få statsbidrag, är kravet minst fem medlemsorganisationer. Därför har alla fem medlemsorganisationer enats om att Lika Unika ska avvecklas, skriver tidningen.

Ola Lundström, kassör för Sveriges Dövas Riksförbund, säger till DT att förbundet inte har tagit ställning till om de ska ingå i en ny paraplyorganisation, till exempel Funktionsrätt Sverige (f.d. Handikappförbunden).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.