Foto: SVT

Löfven i överläggning med Guterres om FN:s framtid

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven ska i dag träffa FN:s generalsekreterare António Guterres i ett möte.

– Det är en politisk överläggning (diskussion/förhandling) mellan Sverige och FN, säger SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson.

Under helgen har FN:s säkerhetsråd hållit möte i skånska Backåkra. Både Guterres och Löfven var båda närvarande där. Men dagens möte är mer officiellt mellan Sverige och Guterres, med flera punkter på agendan. Syrienkriget och den svenska inställningen på hur man ska hantera konflikten är en av dessa.

– Guterres väntas också söka Sveriges stöd för det förändringsprogram han lanserat i ett steg att effektivera FN, säger Rolf Fredriksson.

Förändringen rör bland annat nytt kontor för antiterrorism, skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda men också en tydligare fördelning mellan alla de FN-organ och deras uppdrag, som till exempel WHO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.