Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Publicerad

Två företrädare för dåvarande Lundin Oil AB åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan 1999-2003.

De båda misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressutskick.

I samband med åtalet yrkas också förverkande från Lundin Energy AB om ett belopp av 1 391 791 000 kr, vilket enligt åklagaren motsvarar värdet av den vinst om

720 098 000 kr som bolaget gjorde vid försäljningen. Ett förverkande innebär att den som tjänat pengar på ett brott eller tillskansat sig värdefulla saker eller egendomar genom sin brottslighet kan bli av med detta.

Lundin Oil var verksamma i Sudan från 1991 samtidigt som det pågick ett inbördeskrig i landet. I samband med att landet öppnade upp för oljeutvinning påbörjade Lundin Oil prospektering i ett dittills relativt fredat område i södra Sudan – något som enligt åtalet senare resulterade i stridigheter och anfall i regionen, vilket även kom att drabba civila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.