Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lustgas kan förbjudas på allmän plats Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Lustgas kan förbjudas på allmän plats

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs kan bli första kommunen i landet att införa ett förbud för lustgas på allmän plats i hela kommunen.

Försäljningen av lustgas har ökat i landet. Det är fler ungdomar som missbrukar för att bli höga och behållarna slängs i områden. Därför har det nu börjat förbjudas på en del platser i landet, exempelvis Medborgarplatsen i Stockholm.

Men nu vill Bollnäs kommun att det ska bli förbjudet i hela deras kommun på allmänna platser att använda lustgast.

Bosse Wallbäcks på kommunen i Bollnäs menar att har tagit fram ett förslaget på förbud om lustgas. Han menar att det inte ska få användas om det inte finns specifika yrkesskäl för det. Exempelvis att lindra smärta inom vården eller konservera matvaror.

Går förslaget igenom i kommunfullmäktige (nästa lokal-politiker-möte) och länsstyrelsen godkänner det, så menar kommunen att dom kan bli först i landet med ett så stort lustgasförbud. Så här säger Bosse till SVT Gävleborg:

”Har du legitima skäl till att du har lustgas så är det okej, men om du inte har det, då ger (den här möjliga) förändringen i lokala ordningsstadgan polisen möjlighet att kunna plocka av, framförallt ungdomar, eller andra också, som missbrukar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.