Moderaterna vill att mer pengar ska gå till Euratom-programmet, som samordnar kärnkraftsforskningen inom EU, bland annat för investeringar och forskning i den så kallade fjärde generationens kärnkraftverk. Foto: Anders Ahlgren//Janerik Henriksson/SvD/TT

M: Fördubbla EU-pengarna till kärnkraft

Publicerad

Moderaterna vill att EU:s kärnkraftsbudget ska fördubblas. Det utspelet gör man nu inför EU-valet. Pengarna vill man använda till forskning i nästa generations kärnkraftverk, och man utesluter inte mer kärnkraft i Sverige.

Mer kärnkraft för miljöns skull, det är alltså budskapet från Moderaterna inför valet till Europaparlamentet. I EU:s kommande långtidsbudget vill man kraftigt öka satsningarna på ny kärnkraft från 2,1 till 4,2 miljarder euro, för närvarande motsvarar det ungefär 44 miljarder kronor under åren 2021-2027.

– Ska vi klara av att möta klimathotet så kommer vi inte att klara det utan mer kärnkraft, säger Tomas Tobé (M), toppkandidat till Europaparlamentet,  som inte heller utesluter mer kärnkraft i Sverige, till SVT Nyheter.

Pengarna vill man ska gå till Euratom-programmet, som samordnar kärnkraftsforskningen inom EU, bland annat för investeringar och forskning i den så kallade fjärde generationens kärnkraftverk.

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt kallar Moderaternas förslag ”oklokt” och menar att det läggs fram för att M ”inte har någon annan klimatpolitik”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer