Foto: SVT

M fortsätter tappa – SD näst största partiet i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna fortsätter att tappa i väljarstöd, och tappet har gjort att Sverigedemokraterna har gått om och är nu Sveriges näst största parti.

SVT/Novus mars-mätning är något av en seger för Sverigedemokraterna. Enligt Novus beror den till stor del på att Moderaterna har gått bakåt på senare tid.

En annan vinnare på förloraren Moderaterna är Centerpartiet. Trenden att en del moderater har lämnat partiet för Centerpartiet har pågått under en längre tid, men tog rejäl fart när Moderaterna valde att ändra inställning till Sverigedemokraterna.

– Eftersom flyktingfrågan har blivit mindre viktig har ett utrymme uppstått för Centerpartiet att hämta öppna-hjärtan-väljare från Moderaterna. Det har vi sett ända sedan hösten 2015, men det blev ännu starkare efter Moderaternas SD-utspel, säger Torbjörn Sjöström, vd och opinionsexpert på Novus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.