Foto: SVT Grafik, Anders Wiklund/TT

M och MP störst bland förstagångsväljare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna blir största partiet hos förstagångsväljarna i EU-valet, men även Miljöpartiet och Centern lockar de unga väljarna, enligt SVT:s vallokalsundersökning.    

Det är Moderaterna med sina 21 procent som lockar flest väljare i åldern 18-21 som röstar för första gången, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Partiet har nästan fördubblat stöd i den här gruppen sedan förra EU-valet 2014.

Moderaterna är också populära bland de väljare som är 65 år eller äldre. I den här gruppen ligger de dock stadigt på 18 procent från förra valet.                                     

EU-valet 2019 – teckenspråk

Starkt stöd för MP

Miljöpartiet är också populära bland förstagångsväljarna med sina 17 procent, vilket dock är en minskning på tre procent sedan förra valet.

Centerpartiet lockar också förstagångsväljarna och drar iväg ordentligt. De ökar från 7 procent i förra valet till 16 procent i dag.

Fi stora förlorare

Feministiskt initiativ är det parti som är minst populärt och tappar ordentligt hos både de yngsta och äldsta väljarna. I valet 2014 hade partiet 13 procent av de unga väljarnas stöd, men i valet nu sjönkt det till låga 2 procent.

Fi är inte heller populära hos de äldre och gick från 2 procent till att inte få något stöd alls i den här gruppen.

Vänsterpartiet minskar något, från 6 procent till 4 procent hos förstagångsväljarna och ökar med en procent hos de äldre, från 3 procent till 4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 – teckenspråk

Mer i ämnet