Foto: TT

M-uppgång stannar av

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas återhämtning i väljaropinionen ser ut att ha klingat av. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

Trots en tydlig uppgång när Ulf Kristersson tog över som partiledare når partiet inte upp till de nivåer som man hade före utspelet i januari där man öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.

Väljarstödet ser snarare ut att stabiliseras, med en liten svag nedgång jämfört med föregående månad. Partiet är fortfarande under den nivå man hade före utspelet i januari, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Tappar kvinnliga väljare till C

Enligt Sjöström har Moderaterna under året tappat kvinnliga väljare till Centerpartiet och manliga väljare till Sverigedemokraterna, och han menar att det ser ut som att det är svårare att locka tillbaka de kvinnliga väljarna från Centerpartiet än vad det har varit att plocka tillbaka manliga väljare från Sverigedemokraterna.

Vid sidan av Moderaternas avstannande uppgång visar Novus mätning inga större förändringar i väljaropinionen förutom en uppgång för Miljöpartiet, som växer från 4 till 5 procent i mätningen. Det är den bästa noteringen sedan november i förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.