Foto: TT

Madsen får livstid för mordet på Wall

Uppdaterad
Publicerad

Den danske ubåts- och raketbyggaren Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Rätten är enig i sitt beslut.

Madsen döms även för sexualbrott och brott mot griftefriden. Rätten menar att han bundit fast Wall med spännband och skadat henne när hon var i livet. De avskurna spännbanden passar ihop med varandra, uppger rätten.

Rätten finner inte Madsens olika förklaringar om Walls dödsorsak trovärdiga. Madsen, som förblir häktad med restriktioner, kommer överklaga. Rätten tar även fasta på att Madsen bjudit in tre kvinnor till ubåten, och att hans internetsökningar visat ett intresse för våld mot kvinnor.

Madsen stod åtalad för att i augusti ifjol ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall. Han var också åtalad för bl.a. grovt sexualbrott och brott mot sjölagen. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen ville att Madsen i första hand skulle dömas till fängelse och i andra hand förvaring. Madsens advokat Betina Hald Engmarkh  ville se sex månaders fängelse för brott mot griftefriden, för styckningen som Madsen erkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.