Det framgår av en studie som gjorts vid Handelshögskolan i Göteborg, där 1.500 slumpvis utvalda personer deltog.
Fyra av tio befarar att fästingbett kan innebära en hög eller mycket hög risk för deras hälsa.
Det framgår vidare att en stor del har en tämligen låg kunskap om TBE, en fästingburen sjukdom som orsakar hjärninflammation.
RISK FÖR TBE OCH BORRELIA
Borrelia finns i stort sett överallt där fästingen finns, TBE däremot förekommer främst i så kallade högriskområden såsom Stockholms skärgård, Västra Götaland, Blekinge och vid Vänern och Vättern.
Om fästingen bär på borreliabakterier, så finns de i fästingens mag- tarmkanal. När fästingen äter borrar den ner sin sugsnabel i huden och suger i sig allt. Men den kan inte tillgodogöra sig alla ämnen i blodet, så efter 12 dygn kräks den upp restprodukterna som den inte kan använda sig av. Då kommer också mag- och tarmfloran in i blodet. Därför har man oftast ett dygn på sig innan smittan överförs.
TBE är däremot en virusinfektion, som finns i fästingens mundelar. Det innebär att TBE överförs då fästingen borrar in sina mundelar i oss.
Källa: NE samt biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn
FÄSTINGSMITTOR
Borreliainfektion orsakas av bakterier tillhörande artkomplexet Borrelia burgdorferi s.l.. Symptomen är ofta en eller flera hudrodnader och influensaliknande symtom. I vissa fall förekommer kraftiga smärtor, ledbesvär, ansiktsförlamning eller hjärnhinneinflammation.
TBE eller fästingburen encefalit orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.
Källa: Folkhälsomyndigheten