Maria Ressa och Dimitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021

Publicerad

Journalisterna Maria Ressa och Dimitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021.

– De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

För sina insatser för pressfriheten får Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland dela på årets Nobels fredspris.

Nobelpriset 2021 – teckenspråk

Dmitrij Muratov är en rysk journalist och chefredaktör för den ryska tidningen Novaja Gazeta. Novaja Gazeta är en av Rysslands få kvarvarande större oberoende tidningar.

Maria Ressa är filippinsk journalist och författare och en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon är grundare av nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och som gjort många avslöjanden om korruption och och övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2021 – teckenspråk

Mer i ämnet