Polisen i Christchurch i Nya Zeeland evakuerar människor utanför en moské i staden som utsattes för skottlossning på fredagen. Foto: Mark Baker/AP/TT

Masskjutning i Nya Zeeland – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Två moskéer i centrala Christchurch i Nya Zeeland attackerades under tidig fredagseftermiddag lokal tid. En gärningsperson utrustad med automatvapen öppnade eld mot besökare som hade samlats för att be.

Enligt polisen har ett stort antal personer blivit dödade och flera befaras ha blivit skottskadade. Myndigheter har ännu inte gått ut med uppgifter om hur många som har dött men lokala medier skriver att dödsiffran och skadeläget är omfattande.

Polisen uppger på Twitter att att den vill ännu inte uttala sig om motivet för attacken.

Terrordådet i Nya Zeeland – Teckenspråk

Flera är gripanden

Polisen har gripit totalt fyra personer, i samband dödsskjutningen uppger nyhetsbyrån AP, men utesluter inte att det kan finnas fler.                                                                            

Uppgift: Video sprids på sociala medier

En film cirkulerar på sociala medier som påstås visa händelseförloppet. Polisen uppger att man försöker få bort filmen från digitala plattformar men har samtidigt inte bekräftat autenticitet i videon.

Facebook meddelade senare att videon tagits bort.

”En av landets mörkaste dagar”                                              

Efter masskjutningen mot två moskéer i Nya Zeeland med flera döda höll landets premiärminister Jacinda Ardern under fredagen en presskonferens där hon uttryckte sin sorg.                                           

-Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Nya Zeeland – Teckenspråk

Mer i ämnet