Foto: SVT

Mat-app avslöjar råvarornas ursprung

Publicerad

En ny mobil-app som tar reda på om råvarorna i maten är helt svenska eller inte lanseras nu av Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Appen visar att många varor inte har svenska råvaror men att det inte tydligt anges på förpackningen.

Genom att ladda ner LRF:s mobil-app och skanna varans streckkod får konsumenten alltså reda på om råvarorna i varan är helsvenska eller inte. Hittills har LRF – som värnar om svenska råvaror – kollat ursprunget i nästan tiotusen matvaror.

– Vi vill att konsumenterna ska kunna göra ett aktivt val och veta vad de köper. Vår undersökning visar att många vill veta och vi har ingen ursprungsmärkning som vi vill ha i dag, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

Flera av varorna utländska

Tre av fyra svenskar tycker det är viktigt att råvaran är svensk, enligt enkät Novus gjort på uppdrag av LRF. Flera av varorna enligt LRF:s nya app visar sig vara ha helt utländska eller delvis utländska råvaror trots det inte tydligt anges. Bland annat Frödinge ostkaka, Björnkullas Sylt, Arbogapastej och Lithells falukorv.

Enligt Atria, som säljer Lithells, handlar det om att märkningslagstiftningen inte kräver det. Men om det skulle börja krävas eller efterfrågas av konsumenterna måste man börja fundera på att införa ursprungsmärkning, säger Sara Andesson, kommunikationschef på Atria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer