Dövförening får kulturstipendium

Publicerad

Medelpads dövas förening, MDF, tilldelas Sundsvalls kommuns stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll för sin bok ”Den medelpadska dövhistorien. Från Sundsvallsbranden till Sundsvallsbron”.

Föreningen har i samband med sitt 100-årsjubileum gjort en bok med berättelser om medlemmarnas liv och föreningens verksamhet.

Kommunen skriver i sin motivering på hemsidan att boken är en omfattande och gedigen dokumentation om en sällan berättad historia och en förhoppning är att den ska inspirera andra föreningar till att också dokumentera sin verksamhet.

Hedersomnämnande till Urban Mesch

Samtidigt tilldelas Urban Mesch utmärkelsen Hedersomnämnande 2018 för sitt engagemang lokalt, nationellt och internationellt inom idrott för döva och gravt hörselskadade.

Han är före detta generalsekreterare vid Sveriges Dövas Idrottsförbund och har också aktivt verkat inom MDF och idrottsklubben Virtus. Kommunen skriver i motiveringen bland annat att han har skrivit böcker om både nationell och internationell förenings- och idrottsverksamhet för döva. Han har också påverkat internationella idrottsförbund att förlägga vinterevenemang för döva till Sundsvall vilket har gett en positiv bild av staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet