Foto: TT

Svenskar nöjda med terrorbevakning

De flesta svenskar är nöjda med massmediernas rapportering kring terrordådet i Stockholm. Det visar en undersökning som SVT har låtit Novus göra.

Nästan 8 av 10 fick vetskap om attacken inom en timme. 61 procent fick veta via media, där pushnotiserna har fått ökad betydelse. Flest nåddes av nyheten via Aftonbladet och därefter kom Facebook.

57 procent tycker att rapporteringen sköttes väl, medan 21 procent av de 1.024 intervjuade tyckte att den var dålig.

Kritiken efter terrordådet har framförallt handlat om att media spred uppgifter om skottlossning, något som senare visade sig vara felaktigt.

Majoritet har oförändrat förtroende

För en majoritet har förtroendet för media inte ändrats alls efter dådet. Men det är en större andel som fått ökat förtroende än minskat för SVT, Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

För Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Expressen är det tvärtom fler läsare som har fått minskat än ökat förtroende.

SVT har dock fått skarp kritik från döva och hörselskadade för brist på tillgänglighet genom teckenspråkstolkning i samband med rapporteringen.

Här kan du se Nyhetsteckens bevakning av terrordådet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer