Foto: Scanpix

Medvedev: Bankuppgörelsen en stöld

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på den cypriotiska bankuppgörelsen i Ryssland är skarpa där många har intressen i Cyperns banker.

Den första officiella ryska kommentaren till euroländernas och IMF:s stödprogram till Cypern var kritisk. Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev likställer programmet med stöld.

– Jag tycker de fortsätter stjäla vad som redan har stulits, säger Medvedev i ett regeringssammanträde, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Bankkris på Cypern Teckenspråk

En stor del av de insättningar som kommer att drabbas när Cypern strukturerar om sina banker kommer från ryska företag och privatpersoner.

– Moskva kommer att leta efter sätt att straffa EU. Det finns ett stort antal tyska företag med verksamhet i Ryssland. Det kan bli aktuellt att frysa eller beskatta tillgångar, sade Alexander Nekrassov, före detta rådgivare till den ryska regeringen, i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian i helgen.

Från tyskt håll, tycker man att uppgörelsen är positivt och rättvis för alla parter. Tysklands finansminister menar att det nuvarande stödprogrammet, som inkluderar likvidering av en bank, är mycket bättre än den tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankkris på Cypern Teckenspråk

Mer i ämnet