Foto: TT

Mer polisjobb efter slopad id-koll

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen meddelade regeringen att id-kontrollerna för Öresundsresenärer ska tas bort och att gränskontrollerna som görs av svensk polis skärps.

När id-kontrollerna för Öresundsresenärer tas bort och regeringen samtidigt skärper gränskontrollerna, blir trycket större på polisen.

– Det här kom som en fullkomlig överraskning, säger Martin Svensson, chef på gränspolisens inre kontroll region Syd, till Kvällsposten.

Id-kontrollerna – Teckenspråk

Kraven på trafikbolagen att kontrollera id på tåg-, buss- och färjeresenärerna försvinner natten till torsdag.

Eftersom regeringen samtidigt vill se skärpt gränskontroll får polisen mer jobb. I dag utför polisen bara så kallad partiell gränskontroll, vilket betyder att bara vissa passagerare kontrolleras.

Gränspolisen i Skåne kallar till möte efter tisdagens besked att id-kontrollerna tas bort, skriver Kvällsposten.

Chefen för den nationella gränspolisen, Patrik Engström, har sagt att han bedömer att antalet poliser vid gränsen nu måste näst intill fördubblas. I dag arbetar 130 personer med gränskontrollen, men Engström tror att det behövs 250-280 medarbetare framöver.

Id-kontrollerna har pågått sedan januari 2016 och infördes efter det att antalet asylsökande kraftigt ökat under hösten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Id-kontrollerna – Teckenspråk

Mer i ämnet