Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Sandberg/TT

MFD: Personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för delaktighet (MFD) har kartlagt hur våldsutsattheten ser ut bland personer med funktionsnedsättning. Kartläggningen visar att risken för att utsättas för våld och hot ofta är nästan dubbelt så stor för personer med funktionsnedsättning som för dem utan.

På uppdrag av regeringen har MFD tagit fram rapporter som beskriver nuläget när det gäller risken att utsättas för våld och hot för personer med funktionsnedsättning. Utredningen visar att personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld jämfört med övrig befolkning.

”Det kan handla om att vägra tolk till någon som är döv”

Det kan handla om psykiskt våld som att vägra tolk till någon som är döv, hörselskadad eller har dövblindhet, att flytta runt eller förstöra möbler för någon som inte ser. Det kan vara fysiskt våld som att använda en persons hjälpmedel som tillhygge i våldshandlingen. Bristande tillgänglighet i omgivningen och hinder för delaktighet i samhället generellt kan innebära ytterligare riskfaktorer för personen som är utsatt för våld.                                                       

Teckenspråksvärlden

I utredningen står att läsa att ”Dövhet, hörselskada eller dövblindhet innebär kommunikativa barriärer som försvårar och ibland omöjliggör kommunikation med den hörande omgivningen. Det i sin tur kan komplicera och förstärka en redan befintlig utsatthet i form av ytterligare isolering i en situation av våld och övergrepp.”

MFD:s åtgärdsförslag

I rapporterna lämnar MFD åtgärdsförslag till regeringen. MFD skriver bland annat att det behövs ett utökat och verkningsfullt våldsförebyggande arbete för personer med funktionsnedsättning på alla samhällsnivåer. Fler aktörer behöver ställa frågor om och upptäcka våld mot personer med funktionsnedsättning. Skydds- och stödinsatser till dem som utsätts för våld behöver vara tillgängliga för alla.

Se hela utredningen här.

Exempel på förekomst av olika typer av våld enligt MFD:s kartläggning:

• Fler kvinnor med funktionsnedsättning (43 procent) än kvinnor utan funktionsnedsättning (27 procent) uppger att de blivit utsatta för sexuellt våld i barndomen.

• Fler kvinnor med funktionsnedsättning (58 procent) än kvinnor utan funktionsnedsättning (38 procent) uppger att de utsatts för fysiskt våld i barndomen, liksom för fysiskt våld i vuxen ålder, kvinnor med funktionsnedsättning (26 procent och kvinnor utan funktionsnedsättning (17 procent).

• Dubbelt så många män med funktionsnedsättning (18 procent) jämfört med män utan funktionsnedsättning (9 procent) uppger att de utsatts för psykiskt våld i vuxen ålder.

• Fler än dubbelt så många män med funktionsnedsättning (12 procent) som män utan funktionsnedsättning (5 procent) uppger att de blivit utsatta för sexuellt våld i vuxen ålder.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet