Utöver kallhyran på 60 miljoner om året betalar Migrationsverket en rad driftskostnader åt Pite Havsbad. Foto: SVT/arkiv

Migrationsverket struntade i att kolla miljonnotor från asylboende

Publicerad

Migrationsverket har under flera år inte kontrollerat miljonfakturor från asylboendet Pite Havsbad på det sätt som stadgas i hyresavtalet. Myndighetens ansvarige chef uppger först att rutinerna följts men i verkligheten kommer kontrollerna att starta först nu, efter SVT:s frågor.

Pite Havsbad är en stor turistanläggning men också ett av Sveriges största asylboenden.

Hyreskontraktet skrevs under flyktingkrisens höst 2015, och Migrationsverket betalar både en kallhyra på 60 miljoner per år och en rad löpande driftkostnader som hittills uppgått till totalt närmare 40 miljoner. De tyngsta posterna är el, vatten, värme, sopor och städning, men där finns också bland annat:

  • Borttappade nycklar – 100 000 kronor.
  • Skadedjursbekämpning – två miljoner kronor.
  • Wifi – 30 000 kronor per månad.
  • Vaktmästare – 45 000 per månad.

Enligt avtalet ska Migrationsverket bara betala självkostnadspris för driftskostnaderna.                                           

Migrationsverkets ansvariga chef uppgav först till SVT att kostnaderna följts upp enligt avtal, men efter fler frågor medger verket att man inte kontrollerat utgifterna, något man dock säger ska åtgärdas nu.                                            

-Det stora problemet är att man inte följt upp som man borde göra, vilket innebär att man med stor sannolikhet har betalt alldeles för mycket. Det är klantigt, dumt och slöseri med skattemedel, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till SVT. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer