Foto: TT

Miljarder plockas från bostadsbolag

Publicerad

Samtidigt som pengar behövs, både för att bygga nya bostäder och renovera de så kallade miljonprogramsområdena som byggdes på 60- och 70-talet, plockar landets kommuner ut stora summor pengar ur de kommunala bostadsbolagen.

De senaste fyra åren har 6,8 miljarder kronor tagits ut. Hyresgästföreningen kallar detta ”en skrämmande stor dubbelbeskattning av hyresgäster”.

Att plocka ut pengar från de kommunala bolagen kallas värdeöverföring och följer gällande lagstiftning, enligt Chris Österlund, som är finanschef på SABO, branschorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag.

Boverkets jurist: Olyckligt

Sedan 2011 finns det regler för hur mycket pengar som får plockas ut ur de kommunala bostadsbolagen i form av värdeöverföring. Det finns också undantagsregler om man vill dela ut mer än så. Till exempel kan kommunpolitiker hänvisa till att pengarna ska användas till sociala ändamål eller integration.

Men Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, menar att det är olyckligt att lagen inte är strikt formulerad vilket ger utrymme för tolkningar.

Dessutom finns ingen sanktionsmöjlighet för den som bryter mot de uppsatta reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.