Foto: TT

Miljonstöd föreslås efter skogsbränder

Publicerad

Skogsstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram ett förslag på hur skogsägare i Gävleborg, Dalarna och Jämtland ska ersättas efter sommarens bränder. Totalt rör det sig om 72 miljoner kronor, varav 44 milj kr ska gå till kostnader för avverkning och transport av brandskadat virke.

Tre miljoner ska gå till stöd för utmärkning av gränser, 15 miljoner till vägnätet och 10 miljoner kronor till kostnader för separat hantering av brandskadat virke i industrin.

Stödet ska stimulera skogsägare att snabbt få ut virke ur skogen, innan en ”massförökning av insekter riskeras”, säger Skogsstyrelsens generaldirektör.

”Får börja om från noll”

En markägare som fick se sin skog brinna under sommaren var Rolf Sundell. Han menar att det nu är positivt att Skogsstyrelsens förslag riktar sig mot enskilda markägare, men att det är svårt att känna sig fullt kompenserad.

– Jag vet inte om man någonsin blir det. Skogen tappar i tillväxt och man får börja om från noll. Allt ska bort och det ska växa ny skog, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.