Justieminister Morgan Johanssons (S) förslag om slopad straffrabatt för unga har skapat en spricka i regeringen. Miljöpartiet, här symboliserat av språkröret Per Bolund, säger nej. Foto: TT arkiv

Miljöpartiet vill inte ta bort straffrabatten för unga

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om att ta bort den så kallade straffrabatten för unga brottslingar splittrar regeringspartierna. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill lägga fram ett lagförslag men Miljöpartiet säger nej.

– Förslaget innebär stora risker, och vi vill därför inte att man går vidare med det, säger MP:s rättspolitiske talesperson Rasmus Ling till Sveriges Radios Ekot.

På uppdrag av regeringen har en statlig utredare tagit fram ett förslag om att den så kallade straffrabatten för brottslingar mellan 18 och 20 år ska avskaffas. Straffrabatten innebär bland annat att unga brottslingar får kortare fängelsestraff.

MP anser att längre fängelsestraff för unga ökar risken för en kriminell identitet, ett utvidgat kriminellt kontaktnät och radikalisering.

Nu väntar diskussioner om den här frågan, både i regeringen och riksdagen.

FAKTA: SÅ SÄRBEHANDLAS UNGA

* Särskilt unga i åldrarna 1517, men också unga vuxna som är 1820 år särbehandlas av rättsystemet när det gäller hur långa straff och vilken påföljd som utdöms.

* Det finns vissa riktlinjer för hur ungdomsreduktionen bör göras. Personer under 21 får inte dömas till livstids fängelse. Generellt kan man säga att ju yngre lagöverträdaren är  desto större är nedsättningen av straffet.

* Enligt praxis döms en 15-åring till en femtedel av straffvärdet som gällt om det varit en vuxen som begått samma brott.

* En 18-åring döms till halva straffet och en 20-åring till tre fjärdedelar.

* Syftet med reduktionen har varit att ta hänsyn till ungas bristande mognad och större känslighet för straffrättsliga ingripanden.

Källa: Kommittédirektivet till Ungdomsreduktionsutredningen, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.