Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra regioner är i stabsläge efter helgens hackerattack. Det meddelade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en pressträff under fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ministern om hackerattacken: Fyra regioner i stabsläge

Publicerad

Fyra regioner är i stabsläge efter helgens hackerattack. Det meddelade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en pressträff under fredagen.

Ministern gav en lägesbild efter lördagens hackerattack av den Rysslandskopplade hackergruppen Akira mot it-leverantören Tietoevry.

Attacken har slagit ut 120 myndigheters lönesystem – även företag, regioner och kommuner har fått problem med sina IT-system. Återställningsarbetet av IT-systemen hos Tietoevry började under torsdagen, och samma dag sammanträdde det nationella säkerhetsrådet om attacken.

– Det är uppenbart att vi har att göra med en allvarlig händelse vars omfattning vi ännu inte känner till den fulla vidden av, säger Carl-Oskar Bohlin.

Flera regioner har tvingats använda reservsystem och flera har gått upp i stabsläge. Det gäller Västerbotten, Sörmland, Blekinge och Uppsala.

– Ingen påverkan på patientsäkerheten har dock rapporterats, säger Carl-Oskar Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.