Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minskad arbetslöshet – men oroande trend för långtidsarbetslösa Foto: Simon Rehnström/SvD & Stina Stjernkvist/TT

Minskad arbetslöshet – men oroande trend för långtidsarbetslösa

Publicerad

Arbetslösheten minskar i augusti. Det visar Arbetsförmedlingens månadsrapport för augusti som presenteras idag. Samtidigt växer gruppen långtidsarbetslösa som varit utan jobb i mer än två år och når snart 100 000 personer.

Först de goda nyheterna – arbetslösheten sjunker. I augusti var det 77 000 färre arbetslösa än under samma månad förra året. Totalt låg arbetslösheten på 7,7 procent. Den sjunker också bland ungdomar rejält, 19 000 färre än i augusti förra året.

Tre av fyra jobb går till de som varit arbetslösa kortare tid än ett år. Det leder oss till de dåliga nyheterna. De som stannar i arbetslöshet gör det en längre tid, mycket längre.

De nästan 190 000 långtidsarbetslösa utgör snart hälften av alla arbetslösa. I gruppen långtidsarbetslösa växer antalet som varit utan jobb längre än två år till närmare 100 000 personer. Som långtidsarbetslös räknas den som varit utan jobb längre än 12 månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer