Foto: TT

MP-topp ville pressa SVT – stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har stängt av planeringschefen på utbildningsdepartementet Magnus Johansson efter att han försökt pressa Aktuellts redaktion till att tysta kritiken mot avhoppade bostadsminister Mehmet Kaplan, rapporterar SVT Nyheter.

Magnus Johansson (MP), planeringschef på utbildningsdepartementet och tillfällig presskontakt för språkrören, försökte utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion för att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

Ville låta bli att prata om Kaplan

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jabar Amin var inbjuden till Aktuelltstudion eftersom han är starkt kritisk till hur partiledningen har hanterat fallen med Mehmet Kaplan och Yasri Khan, som varit nominerad till partistyrelsen men som hoppat av efter kritik mot att han vägrat att skaka hand med en kvinnlig journalist.

Krisen i MP – teckenspråk

Programledaren Anders Holmberg kontaktade Johansson för att boka in någon som kunde bemöta kritiken mot partiet. Han erbjöds då tunga namn som kunde kommentera annan kritik om han kunde tänka sig att låta bli att prata om Kaplan.

När Holmberg sade att det inte gick svarade Johansson: ”Okej, men du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er.”

Anders Holmberg uppfattade Magnus Johanssons svar som ett solklart försök att tysta ned kritiken mot Mehmet Kaplan.

Johansson säger till SVT Nyheter att han inte känner igen det Holmberg berättar, och att han är främmande för att göra så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i MP – teckenspråk

Mer i ämnet