Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

MSB ska stärka civilförsvaret med informationskampanj

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inleder nu en informationskampanj som ska stärka det civilia försvaret och uppmuntra svenskar att hjälpa varandra i händelse av kris och katastrof.

I Sverige är kunskapen om vad civilt försvar och totalförsvarsplikt innebär låg bland medborgarna. Samtidigt ser en majoritet av svenskarna, 77 procent, det som en självklarhet att hjälpa andra vid kriser och olyckor, enligt en undersökning som Kantar Public gjort på uppdrag av MSB.

MSB vill lyfta tre punkter för att öka försvarsviljan hos svenskar. Den första är människors inneboende vilja att hjälpa varandra. Den andra är att vi alla är en del av det civila försvaret och den tredje är att Sverige har totalförsvarsplikt. Den innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.