Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2023 års fredspris tilldelas den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi Foto: NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP/TT

Narges Mohammadi får Nobels fredspris

Publicerad

2023 års fredspris tilldelas den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi för hennes kamp för frihet i förtryckets Iran.

Det tillkännagav den norska Nobelkommittén på fredagen vid en ceremoni i Oslo.

Narges Mohammadi, född 1972, tilldelas fredspriset för sin ”kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla” i diktaturens och diskrimineringens Iran.

Narges Mohammadi är utbildad fysiker men har främst varit verksam som journalist. Som aktivist har hon främst kämpat för kvinnors rättigheter och mot dödsstraffet i Iran, där 576 människor avrättades bara under 2022 enligt Amnesty.

– En kamp som hon just nu sitter fängslad för, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Enligt Nobelkommittén har hon dömts fem gånger till sammanlagt 31 år i fängelse.

Nobelkommitténs ordförande poängterar att Narges Mohammadi trots skarpa restriktioner lyckades smuggla ut en artikel, som publicerades i The New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.