NKJT startar Sveriges första teckenspråkiga skyddsboende

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 25 november, är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Den första december öppnar NKJT Sveriges första teckenspråkiga skyddsboende för våldsutsatta kvinnor, barn och ickebinära.

NKJT (Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk) startades 2019 och firade i helgen två år som organisation för utsatta kvinnor utanför hörselnormen i det svenska samhället

Idag har cirka 60 personer från olika myndigheter lyssnat på en presentation av NKTJ:s rapport i ett webbinar som klarlägger vad de utsatta kvinnorna möter när de försöker bryta sin utsatthet och lämna en relation. Kvinnor som är döva, hörselskadade eller har dövblindhet har ofta ingenstans att fly där de bemöts på teckenspråk.

Den 1 december öppnar NKJT Sveriges första teckenspråkiga skyddsboende för våldsutsatta kvinnor, barn och ickebinära. NKJT kommer också kunna erbjuda teckenspråkig terapi, rehabilitering och stöd i kontakten med myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet