Nödstopp i vård och omsorg varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en gång i veckan under förra året nödstoppades arbetet på ett sjukhus, ett boende eller i hemtjänst och blev ett fall för Arbetsmiljöverket.

Enligt TT's genomgång var hälften av alla rapporterade skyddsstopp inom vård, hälsa och social verksamhet kopplade till våld, eller risk för våld och hot.

De som arbetar kan dra i ”Skyddsombudsstoppet” eller ”Skyddsstoppet” vilket gör att arbetet stannar upp och fallet kan skickas vidare till Arbetsmiljöverket. Ärenden kan betyda att arbetsgivare och skyddsombud är oense om åtgärder. Det kan handla om att personal inte har utbildning eller är ensamma att arbeta i en situation.

”Skyddsstopp som kommer till oss är ett tecken på att samverkan inte riktigt fungerar. Ibland är det så att vi kommer in som en sorts medlare”, säger Ulrika Scholander, enhetschef vid Arbetsmiljöverket.

Fakta

Skyddsombudsstopp, eller skyddsstopp, fungerar som en nödbroms i ett akut läge på en arbetsplats. Det krävs att det råder omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa för att skyddsombudet ska få stoppa arbetet. Denna rätt är reglerad i arbetsmiljölagen.

Lagen ger också skyddsombud rätt att avbryta ensamarbete om det bedöms vara riskfyllt. Kravet på fara är alltså lägre satt för stopp av ensamarbete.

Arbetsgivaren kan acceptera stoppet och åtgärda problemen. Arbetet kan upptas när parterna är överens om att riskerna är undanröjda.

Om arbetsgivaren inte håller med om faran kontaktar denne Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket sätter sig snarast in i frågan, oftast på plats men ibland per telefon. Myndigheten beslutar därefter antingen om ett förbud mot arbetet tills bristerna är åtgärdade, eller häva stoppet och tillåta att arbetet upptas.

Båda parter kan överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

Källor: TT, Arbetsmiljöverket, arbetsmiljölagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.