Foto: TT

Nord- och Sydkorea försöker uppnå fred

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna för Nord- och Sydkorea undertecknade i dag en förklaring om att arbeta för ”fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön”.

Vid det första toppmöte på mer än ett decennium har de båda sidorna meddelat att de ska ingå ett avtal om att upprätta ”permanent” och ”solid” fred.

Deklarationen innehöll löften om att fullfölja minskning av militära vapen och att ”fientliga handlingar” upphör, enligt nyhetsbyrån AP. Toppmötet, det tredje mellan länderna, sker i den demilitariserade zonen strax söder om gränsen som separerat Korea i 65 år.

Kanske kan gränsen försvinna

De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under det historiska uttalandet där de, enligt  AFP, förklarar att ”det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvön”.

Tidigare i dag planterade ledarna ett träd på den hårt bevakade gränsen mellan länderna.

– Gränsen är inte så hög. Kanske kan den försvinna, frågade sig den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un under toppmötet.           

Vidare har de kommit överens om att Moon Jae-In ska besöka Pyongyang senare i år och att det ska ordnas återförening för splittrade familjer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer