Foto: Norges Kulturdepartement/SVT

Norskt teckenspråk får status som nationellt teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Igår klubbade Stortinget igenom en ny språklag i Norge. Det betyder bland annat att norskt teckenspråk får officiell status som nationellt teckenspråk.

Norge får en ny språklag som får stor betydelse för norskt teckenspråk och andra nationella minoritetsspråk.

I den nya språklagen står det att läsa i paragraf 7:

Teckenspråksvärlden

”Norskt teckenspråk är det nationella teckenspråket i Norge. Som språkligt och kulturellt uttryck så motsvarar norskt teckenspråk norska.”

Enhälligt beslut

Således får norskt teckenspråk officiellt erkännande som ett fullvärdigt språk. Beslutet i Stortinget igår var enhälligt.

Enligt den nya språklagen ska offentliga instanser främja och skydda nationella minoritetsspråk och norskt teckenspråk.

Syftet med språklagen är att ge det norska språket lagstadgad status och ett starkare skydd. Lagen ger status för samiska språk, andra nationella minoritetsspråk och norskt teckenspråk.

Ny utredning ska inledas

Inom kort ska också en Norsk Offentlig Utredning, NOU, inledas för att utreda situationen för personer som har teckenspråk som förstaspråk i Norge. NOU innebär att en grupp får mandat från norska staten att utreda en bestämd situation närmare. ”Regeringen vill ha en bred genomgång av teckenspråksfältet i form av en offentlig utredning” (NOU).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet