Foto: TT

Norskt tiggeriförbud stoppas

Publicerad

Det norska oppositionspartiet Senterpartiet (SP) kommer inte att rösta för regeringens förslag om tiggeriförbud. Det innebär att regeringen inte kommer ha tillräckligt stöd för att få genom förslaget i riksdagen.

Den norska regeringens förslag om att göra det olagligt att skänka pengar, mat eller kläder till tiggare och att införa ett nationellt förbud mot tiggeri såg ut att kunna bli verklighet med Senterpartiets stöd. Men nu har partiet ändrat sig.

– Riksdagsgruppen har beslutat att vi inte kommer att stödja förslaget om ett tiggeriförbud, säger riksdagsledamoten Marit Arnstad.

Senterpartiets beslut om att stödja Høyres och Fremskrittspartiets förslag om ett nationellt tiggeriförbud fattades på partiets riksstämma för två år sen. Den norska regeringen var beroende av stödet från Senterpartiet för att förslaget skulle få stöd av majoriteten i riksdagen.

Men nu har partiet alltså ändrat sig.

– Att straffa medverkan till tiggeri är inte acceptabelt. Det kan inte vara ett brott att ge människor kläder, mat och tak över huvudet, säger hon.

Enligt NRK ser hon heller inte att ett reviderat förslag från regeringen skulle få Senterpartiets stöd.

– Jag kan inte tänka mig att vi kommer att stödja ett förbud oavsett hur det utformas. Ett generellt förbud mot medhjälp är att gå längre än vad vi öppnade för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer