Foto: SVT

Barn från Kattungen flyttas

Uppdaterad
Publicerad
Nu har den omdiskuterade flytten av barn från teckenspråkiga förskolan Kattungen till Klöverängen i Lillån börjat.

När beskedet att den teckenspråkiga förskolan Kattungen skulle flyttas till förskolan Klöverängen uppstod massiva protester.

Föräldrar var oroliga att teckenspråket inte skulle hålla samma kvalité i den nya miljön.

Anledningen till flytten var ett svajande elevantal på Kattungen och att lokalerna var dåliga. Därför skulle barnen och personalen flytta till förskolan Klöverängen där det går hörande barn.

Personal skickad på teckenspråkskurs

En av utmaningarna är att säkerställa kvalitén på teckenspråket menar förskolechefen Agneta Karlsson.

– Vi har skickat personalen på Klöverängen på teckenspråkskurser och vikt en tjänst till att dokumentera och planera hur kvalitén ska säkerställas, säger hon.

Det är en hörande pedagog som flyttar med från Kattungen som har fått i uppdrag att planera och dokumentera hur teckenspråket ska stärkas på Klöverängen. 

Nu under hösten har den hörande avdelningen med personal flyttat från Kattungen till Klöverängen och nästa år kommer den döva avdelningen också att flytta.

Förälder starkt kritisk

Föräldern Jenny Jansson som har ett hörselskadat barn som flyttat med till Klöverängen var till en början positiv men är nu efter flytten starkt kritisk.

Hon upplever att tal går före teckenspråk vid lämning och hämtning, och hon är orolig för att hennes dotter inte ska få en stabil teckenspråkig grund och välja att tala istället för att teckna. Det tycker hon är negativt om dotterns hörsel skulle försämras senare i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flytten av Kattungen - Teckenspråk

Mer i ämnet