Foto: På onsdagen bröt strejk ut i hamnar runt om i Sverige. Bilden är ifrån en strejk i Göteborgs hamn 2016

Idag inleddes hamnstrejken

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1 000 hamnarbetare går ut i strejk idag, onsdag. Flera hamnar runt om i Sverige berörs. Och arbetsgivarna kommer att svara med lockout. Det efter facket sagt nej till medlarnas slutbud i den utdragna hamnkonflikten.

Den flera år långa konflikten om vem som ska representera hamnarbetarna ser ut att vara långt ifrån ett slut. Imorse gick cirka 1 000 hamnarbetare ut i strejk.

– Vi lägger ner arbetet under två timmar för att visa vårt missnöje och att vi tar strid för kollektivavtalet, säger Christian Thernström, vid Hamnarbetarförbundet i Karlshamn till SVT Nyheter.

Bakgrunden till konflikten är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar, bland annat för att själv kunna få förhandla om avtalsvillkor.

Efter Hamnarbetarförbundet sagt nej till medlarnas anbud, vilket arbetsgivarparten Sveriges Hamnar antog, är punktstrejker varslat i 15 hamnar på åtta orter från norr till söder med start den 23 januari.

Och arbetsgivarna har svarat med lockout – att stänga berörda arbetare ute från arbetsplatserna.

HAMNKONFLIKTEN

Visa

Konflikten mellan den fackliga organisationen Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har pågått sedan 2016.

Bakgrunden till konflikten är att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar, bland annat för att själv kunna få förhandla om avtalsvillkor.

Arbetsgivarna har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och vill inte ha två olika avtal för samma arbete utan har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett hängavtal till det befintliga kollektivavtalet med Transport.

Den utlösande faktorn till konflikten nu är en policy från arbetsgivaren som gäller sedan i april 2018. Enligt Hamnarbetarförbundet innebär den att man utestängs från fackligt inflytande runtom i landet. Förhandlingar pågick under hösten, men utan att någon lösning nåddes.

Hamnarbetarförbundet har 1 300 medlemmar, vilket är omkring hälften av landets hamnarbetare.

I en rapport från Svenskt näringsliv beräknades svenska företags kostnader till följd av hamnstrejken under 2017 till 4,5 miljarder kronor till följd av bland annat ändrade transportvägar, längre transporttider och försenade leveranser.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer