Foto: TT

Ny metod prövas mot bröstcancer: Salva

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att en medicinsk salva som smörjs direkt på huden kan motverka bröstcancer. I en studie som nu inleds i Stockholm ska forskarna ta reda på om det stämmer.

– Vi vet att kvinnor med så kallade täta bröst, alltså tät vävnad i brösten, löper en klart ökad risk att utveckla cancer, säger Per Hall, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, till SVT.

Den medicin som testas har visat sig kunna minska just tätheten i bröstvävnaden och därigenom också risken för cancer.

90 kvinnor i Stockholmsområdet deltar i försöket. De ska först genomgå en mammografi för att se om de har tät vävnad i sina bröst. Sedan ska salvan smörjas direkt på brösten under ett halvår.

Parallellt med studien pågår en annan studie där samma medicin ges i tablettform. De preliminära resultaten har varit positiva.

– Vi har sett hur tätheten minskat i bröstvävnaden. Vi har till och med hittat cancertumörer som varit dolda i den täta bröstvävnaden, cancer som utan medicin inte skulle ha upptäckts så tidigt, säger Per Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.