Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ny våg av bluff-sms i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser nu en ny våg av bluff-sms som skickas ut. Det handlar om så kallad ”smishing”, där bedragare påstår sig komma från ett företag för att få pengar eller andra uppgifter.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har bedrägeribrotten ökat under första halvåret i år jämfört samma period förra året. Framförallt är det brottstyperna kortbedrägeri och bedrägeri genom social manipulation som ökat mest. ”Smishing” ingår under den senare kategorin. Enligt polisen är det större risk att gå på bedrägeriet om det kommer i mobilen.

Polisen: Ring aldrig numret i sms:et

För att undvika att bli bedragen gäller det enligt polisen att ha ett skeptiskt förhållningssätt till ovanliga sms.

– Kontakta företaget via deras ordinarie uppgifter. Ring aldrig numret som står i sms:et. Klicka aldrig på länkar i sms:en. Logga aldrig in på Bank-id på någon annans uppmaning, säger Cajsa Ernholdt på bedrägerisektionen Polisen syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.